Het Labyrint van Heerlen "Een helende weg naar jezelf”

• Waar komt het labyrint vandaan en hoe is het ontstaan?

Niemand weet precies waar het labyrint vandaan komt en wanneer het ontstaan is. De eerste labyrintische vormen waren in rotsen uitgehakt en stammen vermoedelijk uit het begin van de bronstijd (ca 2500 tot 1800 v.C.). Labyrinten worden over de hele wereld gevonden, van Europa tot de beide Amerika’s, van Afrika tot Siberië. Van de native Americans tot de christenen, van de hindoes tot de Aboriginals. Oude labyrinten worden gevonden aan kustlijnen, bij grafheuvels of in kerken. Tegenwoordig worden ze net als het labyrint van Heerlen aangelegd in openbare parken of bij centra voor zingeving en persoonlijke ontwikkeling.

• Hoe loop je het labyrint?

Het lopen van een labyrint vraagt vooral bereidheid. Bereidheid om je te openen, te ontdekken, te aanvaarden en je te laten leiden. Vaak worden drie fasen onderscheiden. Op de weg naar binnen wordt iets losgelaten (het verleden, een situatie of emotie), in het centrum wordt iets ontvangen (inzicht, troost) en op de weg naar buiten wordt iets meegenomen (inspiratie, idee). Hiernaast vraagt het lopen van een labyrint ook om een zekere eerbied, aandacht en zorg. Deze plek is bedoeld als helende plek en om de aandacht naar binnen te keren. Je kan het labyrint zelf lopen en met anderen of je laten leiden door een labyrint werker, bijvoorbeeld bij een overgangsritueel.

• Wat hebben de makers uit Heerlen hiermee bedoelt?

Het labyrint van Heerlen is in september 2020 aangelegd door de Heerlenaren Victor Kreijns en Nicki Van Heugten. Gedurende de coronaperiode ontstond de wens bij hen om een helende plek te creëren voor mensen met vragen of behoefte aan verstilling. Tijdens het aanleggen van het labyrint vlogen veel dagpauwvlinders rond, die graag in de struik naast het labyrint vertoeven. Transformatie is de betekenis die regelmatig aan een dagpauwvlinder wordt gegeven. Victor en Nicki hopen dat vragen van wandelaars zich mogen transformeren naar oplossingen, het zoeken naar vinden en verdriet naar wegen om geluk te ervaren.

• Zijn er verschillende manieren om het labyrint te lopen?

Zeker! Je kan het labyrint lopen met een vraag die je jezelf stelt, als overgangsritueel van bijvoorbeeld oudjaar naar nieuwjaar of wanneer je een bepaalde periode wilt afsluiten. Je kan werken met muziek, klank, een gedicht of schrijfoefeningen. Een loopmeditatie past ook uitermate goed bij het lopen van een labyrint en het is ook mogelijk om je te laten begeleiden door een labyrintwerker of coach die je verdiepingsvragen stelt.

• Hoe kan ik de muziek luisteren die hier speciaal voor gecomponeerd is?

De Zuid-Limburgse componist Ralf Groenveld heeft zich bij het componeren van 4 muziekstukjes laten inspireren door dit Heerlense Labyrint. Via de qr code kan je de muziek beluisteren. Oortjes in en wandelen maar :-)

• Wanneer is het labyrint open?

Het labyrint is op doordeweekse dagen open gedurende kantooruren en in het weekend wanneer ook de brasserie van de Twee Gezusters open is. Via de stalen trap vanuit de 5 pleintjes kan je links het gebouw naar binnen. Wanneer je dan in de achtertuin komt bereik je het labyrint.

• Kan ik ergens meer achtergrondinformatie vinden?

Er zijn verschillende boeken geschreven over het labyrint. Wij verwijzen graag naar de volgende boeken: Wegwijs in het labyrint, een reisgids om thuis te komen (ISBN: 9789081292184) en Labyrint, een weg naar jezelf (ISBN: 9789069635354).